Rutes amb encant

Volta per peirons del terme
Un recorregut circular permet conèixer els quatre peirons de Villores, ascendint, primer, al de Sant Gregori; a continuació, el de Sant Joan; a continuació, el de la Trinitat i, finalment, el de Sant Pere. L'itinerari descobreix diferents panoràmiques del poble i convida a endinsar-se de ple en el característic paisatge natural dels Ports.

Ruta de los peirones (no homologada): https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=20829439

Al peiró de Sant Joan
La ruta comença a la plaça de la Vila, ascendeix cap a l'ermita del Bon Succés, pansa per les eres, continua fins al peiró de Sant Gregori i, finalment, arriba al peiró de Sant Joan. Malgrat ser de curt recorregut, la recompensa final és immensa: unes magnífiques vistes del terme municipal de Villores sobre un llit de romaní, farigola, espígol, ginebres i savines.

Al peiró de la Trinitat
Des del peiró de Sant Joan, el camí continua pujant en adreça oest fins a arribar al peiró de la Trinitat. El trajecte delecta amb un paisatge típic d'aquestes terres: bancals de parets de pedra seca, ametllers, alzines i una immensa varietat d'herbes aromàtiques.

Al peiró de Sant Pere
La plaça de la Vila és el punt d'origen d'un agradable recorregut que porta fins al peiró de Sant Pere. Deixant la plaça enrere, cal anar en direcció a la font, on es troba, senyalitzat, el camí que ascendeix fins al peiró. Una vegada a dalt, es descobreix una nova perspectiva del poble: Villores envoltat de bancals de blat, horts i carrasques.

A la Torre Sinyó
A pocs quilòmetres de Villores i envoltada d'unes impressionants vistes de la vall del riu Bergantes, està la torre Sinyó, una magnífica torre medieval que va ser construïda sobre una roca i, posteriorment, utilitzada com a masia. Per descobrir-la, cal seguir el camí que hi ha 250 metres abans d'arribar al km 3 de la CV-119, carretera que arriba fins a Luco, un poble de la província de Terol.

Al Molí de la Cova
Plàcida passeig per la ribera del riu Bergantes, que porta fins a l'únic molí d'aigua de Villores: el molí de la Cova. Enclavat a l'abric d'una gran roca i envoltat d'una bellesa natural, el visitant no li pot passar per alt el rellotge solar de la façana. Per arribar al molí es pot sortir del poble per l'antic abocador o prendre la carretera CV-119 i seguir el camí de les hortes que hi ha 100 metres abans d'arribar al pont del riu.

Al peiró de Sant Joaquín de la Menadella
Des del peiró de la Trinitat, s'albira la senda que continua cap a les Refoyes fins a arribar a una pista forestal que passa pel parc eòlic. En arribar, l'escenari que apareix als ulls del visitant és excepcional: el peiró de Sant Joaquín de la Menadella envoltat d'un gran nombre de molins gegants, als peus dels quals descansen les restes d'una necròpoli del final de l'edat de bronze, principis de la del ferro. Per gaudir d'un paisatge encara més excepcional, es recomana visitar el peiró durant la posta de sol. I si es vol completar la ruta amb una visita a l'ermita construïda també en honor a Sant Joaquín, cal seguir la pista forestal, una mica més a baix.

A l'antiga ciutat romana
Per arribar a l'única ciutat iberoromana coneguda en terres de Castelló cal prendre el camí de la Font, passar primer pel mes de la Torre Folch i, a continuació, pel mes de Dolç. Finalment s'arriba a Lesera, un jaciment arqueològic de gran importància que es troba en la Moleta dels Frares, en el terme municipal de Forcall. Per visitar el jaciment s'ha de demanar la clau en l'Oficina de Turisme de Forcall.

En l'antiga via romana
En el km 7 de la CV-119 en direcció a Luco, neix el camí on es poden trobar restes de l'antiga via romana que unia les terres d'Aragó amb les del litoral valencià: un tram de 368 metres de longitud que sortia perpendicular en la Via Augusta, a l'altura de Intebili, prop de Benicarló. La ruta obsequia al visitant amb una interessant mostra del llegat històric de Villores i, a més, amb unes postes de sol espectaculars.

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util
T'ha semblat útil aquesta informació?
CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Villores, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Plaza de la Villa, 1, Ajuntament de Villores, CP: 12311, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).