#F29400
2
0
198

Aplec dels Ports

Aplec dels Ports

L'Aplec dels Ports és una manifestació reivindicativa, cultural i festiva.
Cada any, un dels pobles de la comarca s'encarrega d'organitzar l'esdeveniment, programant tot tipus d'activitats amb la finalitat de reivindicar la cultura, la llengua i la identitat de la seua gent, així com exigir a les administracions un millor tracte, visibilitzant els problemes d'aquests xicotets nuclis rurals: despoblació, carreteres deficitàries, escassos centres d'atenció sanitària, manca de recursos a les escoles rurals, etc.

 

Els seus inicis es remunten a 1978, any en el qual alguns joves de la comarca van convocar una reunió a Todolella per tractar els problemes als quals estaven sotmesos, reivindicar els seus drets i fomentar el sentiment de pertinença a una comarca, a una història comuna, dignificar el fet de ser persones nascudes en un àmbit rural, amb una llengua, cultura i tradicions homogènies.

 

Any rere any es van anar succeint aquestes reunions, completant progressivament amb les danses de cada població i altres elements del ric patrimoni de la comarca i amb actuacions musicals per donar-li un caràcter festiu a l'esdeveniment. Així, després de quaranta anys de trajectòria, l'Aplec dels Ports continua tenint el gust reivindicatiu amb què va néixer, havent aconseguit paral·lelament la consideració de veritable festival musical, amb uns matisos molt especials, en l'organització del qual participen de manera altruista tots els habitants de la població amfitriona, des dels més joves fins als ancians.

 

Gràcies a la seua important i llarga trajectòria, així com pels seus valors democràtics i la seua aportació a la defensa de la llengua i la cultura valencianes, aquest esdeveniment comarcal ha estat reconegut amb el premi Vicent Ventura 2015 de la Universitat de València i el premi Huguet al Valencià de l'Any 2015.

 

L'Aplec dels Ports se celebra l'últim cap de setmana del mes de juliol.

En Villores hem tingut la oporunitat de celebrar aquesta festa comarcal 5 edicions. En els anys 1980, 1989, 1999, 2008 i finalment, l'any 2016.