#
124
0
124

Gastronomia

El 20 de gener es celebra la festa de Sant Antoni 2018

El proper 20 de gener de 2018 tindrà lloc el dia de Sant Antoni. La festa començarà de ben matí amb la muntada de la barraca, que seguirà per la vesprada. En acabar, a la plaça de la Bassa tindrà lloc un sopar popular amb carn torrada (la comissió tindrà a disposició carn i beguda, així com els torradors per poder cuinar la carn). Sobre les 22h començarà la benedicció dels animals i la volta dels matxos, Seguidament, tindrà lloc la Santantonà, amb l'eixida de les botargues, les filandrones i Sant Antoni, que donaran una volta pel poble fins arribar a la Barraca, on es cremarà.

Bolets

La nostra terra es caracteritza també per la riquesa dels bolets. Els mesos de tardor formen part de la temporada micològica a la nostra comarca. Molts visitants, s'apropen al nostre territori per trobar aquest magnífic producte culinari.

Frito

El frito, conserva de porc o carn a l'orsa, és una recepta que es realitza normalment en els mesos d'hivern i en motiu de la celebració de la matança del porc. Aquest tipus de cuina permet la conserva de la carn (llom, costella, xoriç o llonganissa) durant tot l'any. Es tracta de fregir en oli amb alls, uns filets gruixuts de llom de porc, costella, llonganissa o xoriç. Després col·locar en pots de cristall, junts o per separat i cobrir amb oli d'oliva. Deixem en un lloc fresc i sec o en la nevera i tindrem carn llesta per al consum a qualsevol moment.

Coquetes de confitura

Típica recepta de pastes al llarg de la història. Es tracta en la realització d'una espècie de"empanadilla" dolça. A l'interior es posa confitura, que s'obté amb la mescla de la carn de la carabassa, mel i sucre. Per sobre de la pasta que cobreix la confitura se li espolvoreja una mica de sucre. El dia de Sant Antoni, a tots els participants que beneeixen als seus animals se'ls dóna una.

Ametlles garrapinyades

Típica recepta que se sol fer en mesos d'hivern. Es basa en la mescla d'una part d'aigua, una de sucre i una d'ametlles, en una paella fins que el sucre es desfà en l'aigua i aconsegueix impregnar-se en la pell de l'ametlla. De vegades aquesta recepta pot resultar complicada en cuines de vitroceràmica, ja que s'ha de controlar de forma molt exacta la temperatura del sucre perquè no se'ns quede tot una massa junta de sucre i ametlles, ja que sinó obtendríem guirlache

Pilotes

Plat típic per celebrar el nadal o carnestoltes. Consisteix en la realització d'unes pilotes basant-se en el pa. Aquestes pilotes porten un bon sofregit de magre, formatge curat, ou, all i julivert. Els dos últims ingredients no s'afegeixen a totes les cases per igual. Una vegada realitzades les pilotes es bullen amb brou de carn. La part més difícil de la realització d'aquest plat és la mesura exacta de l'ou, ja que si s'afegeixen massa, la pilota quedarà molt dura i poc agradable en menjar, però, si en el cas contrari porta poc, la pilota es desfarà en bullir-se amb el brou.

Cristos

Pataques a la brasa. Com a data típica que se solen menjar és el dia en què la gent del poble va a la muntanya a agafar llenya per realitzar la barraca en motiu de la celebració de Sant Antoni. Se solen acompanyar amb ceba amb vinagre i alls cuits a la calor de la brasa.

Pataques petorreres

Aquesta varietat de pataques (helianthus tuberosus) es caracteritza per produir gasos si la seva ingesta és pronunciada, d'ahi el seu nom popular. Normalment es consumeixen maserades prèviament amb vinagre, com si fossin cogombrets o pestetes en vinagre.

Ametlles amb saboritja

Les ametlles tendres, les quals àdhuc no tenen closca dura, es posen dins d'un tarro amb aigua, sal i saboritja (planta labiada aromàtica, ramosa, de fulles estretes lanceolades i flors blanques o violetes; les seves fulles s'usen com a condiment)